Sa-paverkas-marknaden-av-coronaviruset

Så påverkas marknaden av coronaviruset

2020/03/19       09:33

Vi har en unik situation i samhället just nu. COVID-19, även kallat Coronaviruset, sprider sig över hela världen och det uppstår nya omständigheter för oss alla. Det är knappt någon som inte påverkas, antingen på ett personligt eller på ett yrkesmässigt plan.

Till en början hade viruset bara en liten påverkan på världsekonomin, men allt eftersom tiden gått har de negativa effekterna brett ut sig. Nu påverkar viruset i stort sett alla branscher.

Hög arbetslöshet

Den senaste tiden har rubriker i media handlat om kriser, varsel och permitteringar. Många som är anställda per timme, är vikarier eller projektanställda blir av med sina jobb, ofta utan uppsägningstid. Vi har även runt en miljon småföretagare i Sverige som plötsligt riskerar att gå omkull. De har inte samma sociala skyddsnät. Det innebär att en stor andel svenskar kan bli av med sin inkomst. Arbetslösheten kan enligt Swedbanks prognos nå tio procent redan till sommaren. När en enskild person blir av med jobbet innebär det även att de spenderar mindre pengar i samhället. Det blir en negativ spiral som kan leda till att vi snabbare hamnar i en lågkonjunktur.

Handel med andra länder

Virusets påverkan på ekonomin i Kina drabbar oss hårt. Kina står för ungefär 20% av den totala ekonomin i världen. Fler än 6 000 svenska företag exporterar varor till Kina. Dessutom har hela 600 svenska företag sin verksamhet där. Den kinesiska marknaden är lamslagen, och det påverkar i stort sett alla andra branscher i hela världen. Resultatet är bland annat att det saknas delar till elektronik, bilar och mycket annat. I flera verksamheter har produktionen tagit tvärstopp, och den svenska exporten är starkt påverkad.

Räntor och sparande

Vi kommer med stor sannolikhet att stå inför en lågkonjunktur. Hur stora effekterna blir beror bland annat på hur länge situationen pågår. En annan sak som påverkar är hur stora åtgärderna för att stoppa spridningen av viruset blir. Många svenskar har fått en mycket mer dyster syn på ekonomin den senaste månaden. Men det är omöjligt att gissa hur världsekonomin kommer att påverkas. Det finns två scenarier gällande räntorna framöver. Det ena, och mest troliga, är att inflationen kommer att vara låg en tid framöver. Det innebär att räntor på både sparande och lån hålls nere. Det andra scenariot är mycket mer osannolikt, men inte helt omöjligt. I det skulle räntorna stiga på grund av en ökad oro på marknaden.

Sänk dina kostnader

Det du kan göra är att se över din ekonomi och göra en budget. Om du har full koll på din ekonomi så blir det också lättare att prioritera det som är nödvändigt. Du kan även försöka att sänka dina kostnader, till exempel genom att samla dina lån. Om det är möjligt bör du skaffa en större buffert än vanligt. Råden generellt att hålla huvudet kallt. Ekonomiska rådgivare rekommenderar att sparare ska behålla sina investeringar om de sparar i 3 år eller mer. Många tillgångar har tappat i värde. Det finns ändå en stark tro på att marknaden snabbt kommer igång när krisen är över. Det bästa du kan göra för din ekonomi är att hålla dig lugn och förbereda dig så gott du kan.


 kr

år 
5000
150000
600000
Jag vill samla lån
     
Cirka månadskostnad
1738 kr
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7.18%. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.


trustedTryggt och säkert