header

Så lyckas du med julhandeln

2019/12/03       13:38

Julhandeln har redan börjat, och för många kan det resultera i en hård ekonomisk baksmälla i januari. Förra året angav Svensk Handel i sin julrapport att vi svenskar handlade för 23 miljarder kronor i julhandeln. Det innebär att i genomsnitt spenderades 3 300 kronor per person på julklappar, vilket är en ökning med 3% jämfört med året innan.

Det blir allt vanligare att vi väljer att handla våra julklappar online. Ungefär 42% av svenskarna föredrar att enbart sköta julhandeln online, medan 39% föredrar att handla i butik. Ungefär 18% handlar både i butiker och online. De som handlar online har höga förväntningar på att frakten ska vara snabb och börjar därför julhandla relativt sent. 21% av svenskarna börjar julhandla mellan den 1 och 15 december.

Julhandeln stressar

Det är många som känner sig stressade över sin ekonomi inför julhandeln. Ungefär 25% av svenska befolkningen lånar pengar till julklappar och julfirande, till ett värde av ca 3,5 miljarder kronor. Samtidigt anger många att de skulle vilja köpa färre och billigare julklappar. Trenden går mer och mer mot att ge bort upplevelser eller hållbara och personliga gåvor.

Många köper onödiga julklappar för sakens skull. Om du har en ansträngd budget, eller helt enkelt vill undvika att köpa onödiga presenter, är det viktigt att du tänker igenom vad du faktiskt vill ge. Kom ihåg att det inte finns några måsten, ett alternativ är att helt hoppa över julklapparna till andra vuxna och istället planera att göra något roligt tillsammans.

6 tips på prisvärda julklappar

1. Presentkort

Gör egna presentkort och ge bort till nära och kära. Det kan vara presentkort på till exempel en massage, matlagning, däckbyte, städning eller barnpassning, beroende på vad du är bra på och vad de kan tänkas behöva.

2. Baka eget julgodis

Baka kakor eller julgodis och slå in i fina paket. Tvätta ur och återanvänd gamla syltburkar och knyt ett sidenband runt syltburken. Det tillsammans med en etikett blir en riktigt fin julklapp till någon man tycker om.

3. Köp begagnat

Köp begagnade leksaker och kläder till barnen. På Blocket, Tradera och Facebook Marketplace går det att hitta det mesta, ofta till en bråkdel av priset.

4. Använd dina egna foton

Ta fina fotografier på familjen hemma och beställ förstoringar att ge bort till släkten. Eller varför inte en almanacka med de 12 bästa bilderna du tagit under 2019?

5. Samla ihop dina favoritrecept

Gör en egen liten kokbok med dina bästa recept.

6. Pyssel

Om du gillar att pyssla kan du göra badbomber, personliga glasunderlägg eller trycka fina mönster på handdukar och ge bort. Eller varför inte sticka en härlig halsduk eller mössa?

Årets julklapp 2019

En tradition inför julen de senaste 32 åren är när Handelns utredningsinstitut presenterar vad de tror kommer bli årets julklapp. Det har blivit en del succéer genom åren, men även en hel del floppar.

I år har Handelns utredningsinstitut utsett årets julklapp till en mobillåda. Det är alltså en slags låda där alla kan lägga ifrån sig sina mobiltelefoner. De kallar det för "en parkeringsplats för mobilen", som kan användas för att bli mer närvarande i olika situationer. Det är många som är tveksamma till om lådan kommer att sälja särskilt bra, men redan nu finns den till salu i många varuhus.

Samma dag som årets julklapp utses brukar även köp-och säljsajten Blocket presentera årets begagnade julklapp. I år är det en leksak, i hopp om att flera ska välja att köpa begagnat istället för att konsumera nytt.

Hållbara trender

Den hållbara trenden blir allt starkare år för år, och vi blir generellt bättre på att tänka efter innan vi köper nytt. Det blir även vanligare att vi köper en julklapp till varje person, istället för att köpa flera. Om du behöver dra ner på summan pengar du spenderar på julklappar, fundera då på vad du verkligen vill ge bort och leta efter begagnat.


 kr

år 
5000
150000
600000
Jag vill samla lån
     
Cirka månadskostnad
1738 kr
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7.18%. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.


trustedTryggt och säkert