header

5 smarta spartips inför 2020

2019/12/12       12:00

Januari brukar kallas för årets fattigaste månad och många har svårt att få pengarna att räcka till nästa lön. En av fem svenskar har inget sparande alls, och kan därför drabbas särskilt hårt. En stor del av lönen spenderas på festligheterna kring jul och nyår. Dessutom innebär januari ofta extra utgifter i form av årsavgifter och medlemskap. Här kommer några bra tips på saker att se över för att undvika att plånboken ska eka tom.

1. Spara pengar på mat

Mat är ofta vår största utgift om man bortser från kostnaden för boende. Den största besparingen görs enklast genom att ta med matlådor till jobbet eller skolan istället för att äta på restaurang. Du kan spara nästan 15 000 kronor per år enbart genom att ta med matlådor. Investerar du pengarna du sparar med matlådor på börsen och får 10% i avkastning, kommer du att ha över 230 000 kronor efter 10 år.

Utnyttja extrapriser och handla det som är billigt för säsongen. Undvik halvfabrikat och baka gärna eget bröd. Gör storkok och ha därefter matlådor redo i frysen, så att du inte hamnar i en situation där du går ut och äter för att du inte orkar laga något.

2. Se över fasta kostnader

För att du ska ha så bra förutsättningar som möjligt med ditt sparande är det viktigt att du ser över dina fasta kostnader. Först och främst måste du undvika påminnelseavgifter och fakturaavgifter genom att betala dina räkningar i tid, helst med autogiro eller e-faktura.

Jämför avtal för el, bredband, försäkringar och mobilabonnemang och se till att du inte betalar flera tusen kronor för mycket varje år.

Behöver du alla streamingtjänster samtidigt? Om du inte använder någon, pausa den. Det går alltid att fortsätta senare. Se över vad ditt verkliga behov är och skär ner på allt du inte använder. Om du har sambo eller barn, går det oftast att få familjepaket för flera personer under ett abonnemang.

3. Inköp och tjänster

Tänk över dina inköp noga och gör inga impulsköp. Ta dessutom dagar när du har helt köpstopp och inte handlar något alls. Om du måste köpa något, se om du kan hitta det begagnat. Köp kläder på second-hand, eller försök att handla i slutet av säsongen när butikerna vill bli av med produkterna.

Om något går sönder, försök att laga det innan du köper något nytt. Hör med din bekantskapskrets om det finns någon som kan hjälpa till. Använd dig av tjänster och gentjänster, samt att låna och byta av varandra. Rensa garderober och förråd för att se om du har saker du inte längre behöver och kan sälja.

4. Olika sätt att spara

Den genomsnittlige svensken uppger att de vill spara dubbelt så mycket som vad de gör idag, och de flesta har faktiskt det ekonomiska utrymmet för att göra det.

Det finns flera sätt att starta ett sparande. Det enklaste är att du gör en automatisk överföring till ett separat sparkonto eller en räntefond direkt när lönen kommer in varje månad. Alternativt kan du investera ditt månadssparande i aktier eller i peer to peer-lån mellan privatpersoner för att få en ännu högre avkastning.

5. Planering och vana

Det finns mycket pengar att spara i vardagen. Januari är en bra tid att ta tag i ekonomin och göra positiva förändringar för att skapa en bra balans för resten av året. Det är ofta vanan som gör att vi konsumerar mer än vad vi faktiskt behöver. Planera och tänk efter i förväg så kommer januari nästa år att bli mycket enklare!


 kr

år 
5000
150000
600000
Jag vill samla lån
     
Cirka månadskostnad
1738 kr
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7.18%. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.


trustedTryggt och säkert